På besök hos Lantliv i Hjulsjö

I Hjulsjö driver Ellen och Rudy en ekologisk gård med får, höns, kor, hästar, hundar och grönsaksodling. De driver också en naturcamping och hyr ut en liten gård. Gården ligger vackert vid Hjulsjöns strand.

I en liten butik säljer de lokalproducerat hantverk. Vackra och mjuka fårskinn, stickade mössor, tovat och slöjdat hantverk. I en lada vid vägkorsningen efter Hjulsjö by, (om du kommer från Hällefors på väg 63) kan den som vill köpa färska grönsaker och ägg. Hämta ur kylskåpet och ”swisha” pengarna! Mot beställning säljer de också lammkött.

Naturcampingen ligger mycket vackert vid sjön. Campingen är enkel och naturnära. Ett servicehus med dusch, toalett och enklare kök för campinggästerna finns att tillgå!

När Ellen visar mig campingen träffar jag på Alexandra och Magnus med barnen Hugo och Viggo från Hummelsta utanför Enköping. Liksom många som kommer till Hjulsjö är de på besök för att cykla mountainbike. Alexander berättar att han cyklat den röda leden nr 9. I eftermiddag tänker han testa led nr 12. Alexandra och Magnus berättar att de tycker att lederna är jättefina och bra.

”Lederna fungerar jättebra för barn och vuxna. Det finns mycket annat att göra här också, till exempel så finns det många fina bad i området. Vi känner till området väl eftersom mina föräldrar har en stuga vid Norrälgen, säger Alexandra.”

Vid Hjulsjön finns också badplats med grillplats och vedeldad bastu för allmänheten.

Lantliv Hjulsjö baseras på flera olika verksamheter där delarna bidrar till helheten.  Jag frågar Ellen hur de påverkats av Corona-epidemin.  Ellen berättar camping- och gårdsuthyrningen drabbats. På campingen saknas de gäster från Holland och Tyskland som vanligtvis brukar hitta hit. Gården de hyr ut hade bokats hela sommaren av utländska gäster, men har nu avbokats. Däremot har de gäster som Hemestrar. Ellen är glad för de nya gäster från Sverige som hittat till Hjulsjö.  Gården har hyrts ut till svenskar några långhelger. För den som önskar en semester i en liten gård med självhushåll nära naturen kommer finns nu möjlighet att hyra en vanligtvis fullbokad stuga.

Ellen visar mig också gårdens hästar och kor. Korna heter Betsy och Helga. Betsy är en Fjällko och Helga är en Fjällnära ko. Ellen ropar in korna. Glada kommer de och hälsar. Jag klappar Helga på nosen.

För mer information om Lantliv Hjulsjö: lantlivisverige