Hälleforstips: 50-talslägenheterna
– enligt Camilla

Helt kär! Har idag varit inne i Hällefors kommuns 50-tals-lägenheter. Har fått ett nytt anfall av teak-feber. Ha-begäret är stort! Den där sideboarden/skåpet i matsalen…. skulle passa perfekt hemma i min matsal…

Femtiotalslägenheterna visar hur en arbetarfamilj och en tjänstemannafamilj levde och bodde under 1950-talet. I lägenheten får du se tidstypiska möbler, bruksföremål och inredningsdetaljer.  Intill lägenheterna finns en skulpturparken Mästarnas Park med skulpturer från 1700 till 1950-tal

Sikforsvägen 9, Hällefors, ingång från innergården

Hällefors turistbyrå: 0591 – 644 77

Hälleforstips: Knuthöjdsmossen
– enligt Lisbeth

Hällefors bjuder på underbar natur och mitt absoluta smultronställe är Knuthöjdsmossen dit vi alltid tar våra tillresta gäster. Denna högmosse, med sina hundratalsgölar omgiven av sanddyner som skapades när inlandsisen smälte, får man inte missa. Det rika fågellivet bjuder bland annat på den smålom och fågelskådare flockas i området med sina tubkikare. Men även om man inte är ett dugg fågelintresserad är landskapet, med sina otaliga nyanser av grönt under sommaren, så spännande att man nästan kan föreställa sig att man befinner sig i en helt annan världsdel. Fina spångar leder runt bland gölarna. De stora sanddynerna som omger området, erbjuder en välkommen boplats åt vårsidenbiet, så den biologiska mångfalden gynnas i detta område. Under hösten kan man bland annat hitta den oätliga, men ack så vackra, dropptaggsvampen, som ser ut att gråta tårar av blod.

”Till Hällefors längtar jag varje vår när det blir dags att öppna sommarstugan för säsongen. Jag har själv ingen anknytning till bygden, men älskar naturen, lugnet och tystnaden. Sommaren är underbar, men jag uppskattar hösten allt mer. Att ligga på rygg på bryggan en mörk, klar oktoberkväll, höra vågorna klucka och titta på alla stjärnorna är fantastiskt.”

Lisbeth Larsson har sommarstuga vid sjön Saxen i Hällefors kommun sedan nära 20 år tillbaka. Familjen tillbringar alla sina sommarsemestrar i stugan, dit släkt och vänner gärna kommer för att tillbringa några dagar. Till vardags bor Lisbeth i Sollentuna med sin sambo.